Orga

orga

Corul Bisericii Millennium este dominat de o orgă impunătoare construită în anul 1901 de către maestrul Carl Leopold Wegenstein (1858-1937), unul dintre cei mai importanţi constructori de orgi din Banat.

Pe durata vieţii sale, Wegenstein a construit peste 200 de orgi, râspândite aproape în totalitate în spaţiul bănăţean. Prima sa orgă importantă construită pentru Biserica Sf. Ecaterina din Timişoara-Cetate a câştigat premiul de aur la Marele Târg Internaţional din Budapesta în anul 1896. C. L. Wegenstein a rămas fidel caracterului romantic al orgilor din a doua jumătate a secolului XIX. El a învăţat meseria de constructor de orgi la Viena, dar şi la renumiţi maeştri din acest domeniu: Walker (Ludwigsburg), Jämlich (Dresda), Dinze (Berlin), Weigle (Stuttgart), Hickmann (Dachwig, Erfurt), Kaufmann (Dresda), Giesecke (Göttingen), Laukhuff (Weikersheim) şi Cavaille-Coll (Paris, Lucerna).

Orga Wegenstein din Biserica Millennium este un cadou al episcopului diecezan Alexander Dessewffy (1834-1907), care în acest mod a dorit să dea expresie dragostei sale faţă de credincioşii acestei parohii. Această operă splendidă şi maiestuoasă dispune de trei manuale (în pedalier 30 de taste dintre care 27 efective), iar dulapul (bufetul) de stil neo-romanic din lemn tare de stejar de culoare naturală este sculptat bogat şi ornamentat cu aur.

În perioada de „reformă a orgilor” şi aceasta a fost obiectul unor modificări ce i-au alterat fizionomia originară, începând chiar cu fiii lui Wegenstein care au adăugat câte două taste fiecărui manual. Prima intervenţie datează din 1926 iar a doua din 1936 când încă mai era în viaţă constructorul ei. Ultima modificare a fost făcută de Prof. Dr. Walter Kindl care a transformat transmisia din pneumatică în electro-pneumatică şi a mărit numărul de registre de la 37 la 42.

orgaÎn viziunea unei reabilitări totale a instrumentului a fost contactat constructorul de orgi Pap Zoltán din Odorheiul-Secuiesc care, după o atentă verificare şi diagnosticare a instrumentului, a iniţiat în iulie 2004 opera de restaurare, finalizată cu succes în aprilie 2005. S-au executat următoarele intervenţii: schimbarea a mai mult de 2000 de membrane, schimbarea contactelor registrelor electrice, înlocuirea electromagneţilor nefuncţionali, restaurarea foalelor, restaurarea lăzilor de vânt ale claviaturii respectiv ale pedalelor, repararea claviaturii şi combinaţiilor acesteia, intonarea şi acordarea a 2646 de tuburi, restabilirea presiunii. Întreaga restaurare a orgii a fost finanţată de soţii Marchegiano, doi binefăcători de nădejde, care poartă în inima lor biserica noastră.

Datorită acestor intervenţii de reabilitare suntem mândrii că acest instrument de veche tradiţie bisericească poate răsuna din nou în totă splendoarea ei încântând enoriaşii timişoreni atât în cadrul Sfintelor Liturghii, cât şi cu oacazia nenumeratelor concerte organizate în Biserica Millennium.

Dispoziţia orgii

Hauptwerk (I. Manual)
Principal  16’
Principal  8’
Gedeckt  8’
Octav   4’
Spitzflöte  4’
Octav   4’
Cornett 4-f  8’
Mixtur 3-f  1 1/3’
Trompete  8’

Positiv (II. Manual)
Lieblich Gedeckt 8’
Salicional  8’
Octav   4’
Holzflöte  4’
Octav   2’
Sesquialter   2 2/3’ + 1 3/5’
Scharf 3-f  1’
Regal   8’

Schwellwerk (III. Manual)
Quintatön  16’
Principal  8’
Konzertflöte  8’
Gamba   8’
Voix céleste  8’
Octav   4’
Flauto traverso  4’
Nasat   2 2/3’
Piccolo   2’
Terz-sept.  1 1/3’ + 1 1/7’
Quarte   1 1/3’ + 1’
Plein jeu 5-f  2’
Klarinette  8’

Pedal
Principal Bass  16’
Subbass   16’
Violon   16’
Quinte   10 2/3’
Octavbass  8’
Gemshorn  8’
Choralflöte  4’
Zink 3-f   5 1/3’
Mixtur 5-f  4’
Posaune   16’
Trompete (trans.)  8’
Klarine   4’

III/II, III/I, II/I, III/P, II/P, I/P, I4’/P, II16’/I, II4’/I
2 freie Komb., I. Man. ab, Zunge ab, Handregister ab, 16’ an
Plenum I, II, III, P, Tutti Koppel, Tutti
Tremulant III. Man., Tremulant II. Man.

 

© Parohia romano-catolică Timişoara II - Fabric